Kasvisruuan suosiminen ja liharuuan vähentäminen on tällä hetkellä erityisen trendikästä. Tähän on useita syitä, joista kerromme lähemmin tässä artikkelissa.
Kasvisruoka on ympäristöystävällinen vaihtoehto, vai onko?
Kasvisruuan on osoitettu useissa tutkimuksissa olevan liharuokaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto, tosin soraääniäkin on kuultu. Nykyisin on trendikästä suosia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia tuotteita, joten tästä syystä myös ympäristöystävällisinä pidettyjen kasvisten suosiminen on nyt pop. Ympäristöystävällisyyttä suosivat kuluttajat haluavat nyt tietää entistä tarkemmin mistä heidän käyttämänsä tuotteet ovat peräisin, joten he tutkailevat entistäkin tarkemmin alan sivustoja, kuten https://www.kellfri.fi/ saadakseen aiheeseen liittyvää lisätietoa.
Eläinten oikeudet puhuttavat yhä useampaa kuluttajaa
Yhä useampi kuluttaja on alkanut peräänkuuluttaa eläinten oikeuksia, jotka eivät valitettavasti läheskään aina toteudu lihantuotannossa edes auttavalla tasolla. Tuotantoeläinten elinolosuhteet saattavat olla puutteelliset eivätkä kaikki tuotantoeläimet välttämättä saa toteuttaa luontaisia toimintamallejaan. Eläinten kuljetuksiin liittyy monia epäkohtia, samoin eläinten teurastamiseen. Juuri nämä epäkohdat ovat saaneet monet eläinten ystävät kieltäytymään lihaa sisältävistä ruuista tai vähintään vaihtamaan lihatuotteet luomuvaihtoehtoihin.
Ruuan terveellisyys kiinnostaa kuluttajia enenevässä määrin
Myös ruuan terveellisyys on nyt erityisen pop. Kasvispainotteista ruokavaliota pidetään yleisesti terveellisenä vaihtoehtona, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon myös terveysintoilijoiden keskuudessa.
Terveellisen ja hyvinvointia lisäävän ruokavalion peruspilareina pidetään runsasta kasvisten, marjojen sekä hedelmien määrää. Kun tutkaillaan lähemmin ravitsemussuosituksia, huomataan, että marjoja, hedelmiä sekä kasviksia suositellaan syötävän minimissään 0,5 kiloa joka päivä. Hedelmien, kasvisten ja marjojen lisäksi terveelliseen ruokavalioon kuuluvat muun muassa hyvät rasvat, proteiinit sekä viljat.
Sen lisäksi että valitaan tarkasti mitä syödään, on tärkeää huolehtia oikeanlaisesta ruokarytmistä. Omaa syömistä on siis tärkeä rytmittää, siten että ruokaa syödään aamusta lähtien säännöllistä tahtia. Tavoitteena on, ettei missään vaiheessa päivää olisi liian kova nälkä. Usein suositellaan noudatettavan mallia, joka sisältää aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen sekä iltapalan. Täydellisyyteen ei ole tarkoitus pyrkiä tässäkään asiassa, vaan riittävän hyvä on riittävän hyvää myös ruokavalion suhteen.
Terveellisestä ruokavaliosta on hyötyä monin eri tavoin. Se auttaa pitämään yllä vireys- sekä energiatasoa, minkä lisäksi se voi tuoda mukanaan aimo annoksen keskittymiskykyä. Kun ruokavalio on kunnossa, vaikuttaa se positiivisesti myös kynsiin, ihoon, hiuksiin sekä mielialaan. Jos sinusta tuntuu, ettet oikein tiedä, miten voisit koostaa itsellesi sopivan terveellisen ruokavalion, kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen. Erityisen tärkeää tämä on, jos kärsit jostakin pitkäaikaissairaudesta, kuten keliakiasta taikka diabeteksesta tai jos olet allerginen jollekin ruoka-aineelle. Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa myös sydän- ja verisuonitautien ennusteeseen sekä hoitoon. Sama koskee ärtyneen suolen oireyhtymää sekä erilaisia suolistosairauksia.
Kasvisruokaa on alettu valmistaa uusilla tavoilla – kasvisruuan ei tarvitse olla tylsä vaihtoehto
Valitettavan monelle on tainnut jäädä kasvisruuasta huono ja negatiivinen mielikuva koulujen ja muiden laitosten vuosikausia sitten tarjoamista yksipuolisista kasvisannoksista, jotka saattoivat koostua lähinnä keitetystä kukkakaalista ja epämääräisestä kastikkeesta. Nykyisin kasvisruokaa onneksi osataan valmistaa jo monin eri tavoin ja nyt onkin erityisen trendikästä valmistaa kasvisruokaa tavoilla, joilla on perinteisesti valmistettu liharuokaa. Kasvisruokavalio on nykyisin siis täysin kilpailukykyinen myös makuelämystensä osalta!