Ruokaöljy, tuo ruoanlaiton ikuinen dilemma. Vaikka öljy on jotain todella hyödyllistä ja jopa kevyttä verrattuna, vaikka voihin ruoanlaitossa, sen hävittämissä on usein tietty ongelma. Jääkaappiin voi helposti jäädä pyörimään erilaisia purkkeja ja purnukoita täynnä öljyä, joille ei keksi parempaa käyttöä, kuin niiden poisheittäminen. Kuitenkaan, ruokaöljyä ei kannata heittää suoraan viemäriin, sillä se saattaa tukkeutua putkistoon ja aiheuttaa pidemmän päälle vesivahingon. Tällaista ylimääräistä öljyä voi löytyä vaikkapa salaattijuustokuutioiden ja aurinkokuivattujen tomaattien lasipurkeista. Lisäksi friteerauksen ja munkkien paiston ystävät saattavat törmätä samaan ongelmaan.
Öljy kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja uusiokäyttää ruoanlaitossa. Salaattikuutioiden tai artisokan säilöntä öljy sopii erinomaisesti paistamiseen tai salaatin kostukkeena. Kaiken lisäksi öljyä kannattaa kokeilla leivän päälle välimerelliseen tapaan rucolan, tomaatin tai vaikkapa hummuksen kanssa. Lisäksi friteerauksen tai munkinpaiston öljy on mahdollista käyttää uudestaan jopa viisi kertaa ruoanlaittoon, eikä sitä kannata ehdottomasti heittää suoraan pois. Friteerausöljy kannattaa kuitenkin hävittää siinä vaiheessa, kun se ei ole enää kirkasta tai tuoksu hyvälle.
Kun öljy on käytetty sen viitsien kertaa, se ei ole enää parasta mahdollista, eikä sitä enää kannata käyttää ruoanlaittoon. Öljyä ei silloinkaan kannata heittää viemäriin, vaan paras tapa hävittää käytetty öljy on laittaa se takaisin myyntipakkaukseen, teipata korkki kunnolla kiinni ja hävittää se sekajätteiden mukana.
Lähde: Helsingin Sanomat