Nykyaikana moni ihminen haluaa pitää terveydestään huolen. Vaikka monet ovat jo tutustuneet gluteenittomiin herkkuihin, alun perin tämä gluteenittomien ruokien syöminen lähti keliakian tunnistamisesta sairautena. Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän gluteenin aiheuttama sairaus, joka voi aiheuttaa joko ihottumaa tai suolisto-oireita. Tällöin on noudatettava ehdotonta gluteenitonta ruokavaliota koko eliniän. Kuitenkin, keliaakikko pystyy täysin toimintakykyisenä gluteenitonta ruokavaliota noudattaen, eikä muuta lääkitystä tarvita.
On ajateltu, että liika gluteenin syöminen voi olla jopa jossain määrin epäterveellistä. Gluteenitonta ruokaa on helppo valmistaa kotona niin keliaakikolle kuin normaaliruokavaliota noudattavalle, seuraamalla tiettyjä ohjeita.
Keliakialiiton mukaan, kaikki gluteenittoman ruoan kanssa kosketuksissa olevat pinnat täytyy puhdistaa perusteellisesti ennen ruoanlaittoa. Raaka-aineiden käsittelyssä tulee käyttää aina puhtaita välineitä ja astioita. Monet ruokalajit, kuten erilaiset padat, laatikot ja keitot saattavat mennä keliaakikolle sellaisenaan. Kuitenkin, täytyy aina muistaa tarkistaa pakkausmerkinnät huollella gluteenia sisältävien ruoka-aineiden varalta.
Useimmat tavalliset leivontaohjeet voi muuttaa helposti keliaakikolle sopivaksi vain ostamalla gluteenittomia jauhoja. Gluteeni antaa tavallisissa leivonnaisissa taikinalle sen sitkon. Gluteenittomissa leivonnaisissa tämä sitko puuttuu ja sen takia ne ovat hauraampia ja saattavat kohota vähemmän. Kuitenkin maku voi olla aivan sama, joskus jopa parempi. Leivonnaisia valmistaessa on tietenkin muistettava puhdistaa huolella myös uunipellit tai vaihtaa käyttämätön tavallinen leivinpaperi.
Lähde: Keliakialiitto