Olet, mitä syöt, kuuluu sanonta. On hyvä aina keskittyä siihen terveellisempään ruokavaihtoehtoon. Arjen pienillä valinnoilla voi olla merkitystä kokonaisuuden kannalta. Vaikka luulisi syövänsä terveellisesti, on hyvä kiinnittää huomiota tiettyihin ruokatottumuksiin.
Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan, terveelliseltä näyttävä ruokavalio voi helposti muuttua epäterveelliseksi tiettyjen ruoka-aineiden liiallisella käytöllä. Esimerkiksi juustoista kannattaisi aina valita se kevyempi versio. Lisäksi, on hyvä miettiä vaihtoehtoja käyttäisikö paistamiseen voin sijasta öljyä.
On monia ruoka-aineita, jotka on perinteisesti koettu terveellisesti. Kuitenkin, liika nauttiminen näidenkin ruoka-aineiden kohdalla voi tehdä tepposen. Esimerkiksi kahvin nauttiminen pieninä määrinä on terveellistä, mutta työpäivän ohella saattaa tulla juotua muutamakin kuppi liikaa.
Runsaasti suolaa ja rasvaa sisältävät tuotteet voi helposti vaihtaa kevyempiin. Esimerkiksi erilaisista leikkeleistä olisi syytä katsastaa kevyempi versio.
Kokkauksessa pätee samat säännöt kuin tavallisessa syömisessä. Jos siinä on vain mahdollista, kannattaa aina katsastaa ruoka-aineiden suola- ja rasvapitoisuudet. Esimerkiksi sinappi on koettu terveellisemmäksi kuin ketsuppi, suolapitoisuuksien takia majoneesi voi olla terveellisempi kastiikevaihtoehto kuin pesto ja perunan sijaan kannattaa suosia lisukkeena bataattia. Mikä on yllättävää, ranskanperunat eivät ole aina se epäterveellisin vaihtoehto, vaan kermaperunat eivät rasvapitoisuuksiensa takia ole mikään laihduttajan unelma.
Kaiken kaikkiaan, on aina hyvä suosia kohtuutta. Kaikkein terveellisemmätkin ruoka-aineet voivat muuttua liiassa käytössä epäterveellisiksi.
Lähde: Helsingin Sanomat