Ah, Välimeri, tuo turkoosina hehkuva, jonka rannoille nousivat ensimmäiset Länsimäisen sivistyksen virstanpylväät. Välimeren ruokavaliota pidetään useasti terveellisenä ja se on listattu jopa UNESCON aineettomiin maailmanperintäokohteisiin. Normaalisti Välimeren ruokavaliolla tarkoitetaan Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta tulevaa ruokavaliota. Mikä on yllättävää, Välimeren ruokavalion konsepti kehitettiin vasta 1960-luvulla tarkoittamaan lähinnä Kreetalaista, Kreikkalaista ja Italialaista ruokavaliota.
On olemassa kaksi käsitettä, Välimeren ruokavalio, kehitetty 1900-luvun puolivälissä, sekä Välimerellinen perinteinen keittiö, joka on tullut tutuksi pääosin Elisabeth Davidsin keittokirjasta The Book of Mediterranean Food (suom. Välimeren ruoan keittokirja), kirjoitettu vuonna 1950. Nykyään tämä perinteinen ruokavalio on väistynyt sen synnyinseuduilla uusien vaikutteiden tieltä, mutta osaa sen perinteistä harjoitetaan vielä yhä erittäin aktiivisesti. Kuitenkin, Välimeren keittiöllä ei ole samanlaisia terveysvaikutuksia kuin Välimeren ruokavaliolla. Välimeren keittiön käsite tarkoittaa myös Iberian niemimaata, Ranskan Provenceen, Turkkia, Egyptiä ja Marokkoa.
– Marokossa yksi suosituimmista ja käytetyimmistä raaka-aineista on couscous, jolla on perinteet jopa keskiajan aikoihin. Yksi couscousin kanssa perinteisesti tarjottu lisuke on marokkolainen Tajine, joka on herkullinen liha-kasvispata. Marokkolaiset käyttävät usein ruoassaan kanelia, paprikaa, erilaisia chilejä ja sitruunaa.
– Yksi Egyptiläisten pitkään harjoittamista perinteistä on ollut juuston tekeminen. Ensimmäiset egyptiläiset juustot valmistuivat jo 3000 eaa. Myös nykyään yleistyneet falafelit ovat yksi egyptiläisen keittiön kulmakiviä. Kuminaa käytetään erittäin suosittuna mausteena Egyptissä.
– Kreikkalainen keittiö on varmasti eurooppalaiselle ruoanlaittajalle enemmän tuttu. Oikeasti, kreikkalainen keittiö on osa suurempaa turkkilaisen ja ottomaanisen keittiön traditiota. Näiltä ajoilta peruja ovat muun muassa moussaka ja tsatsiki. Kreikkalainen keittiö käyttää laajasti erilaisia hedelmiä ja vihanneksia, oliiviöljyä, kalaa, viiniä ja viljoja.
– Italialainen keittiö on parhaiten tunnettu sen Napolilaisista pizzoista ja risotosta, sekä erilaisista pastoista. Risoton kruunaa ehdottomasti Parmesaanijuusto. Muita tunnettuja italialaisia juustoja ovat esimerkiksi mozzarella ja burrata.
– Espanjalainen keittiö on vaihtelevaa riippuen, missä päin maata ollaan kulloinkin. Kuuluisimpia espanjalaisen keittiön kulmakiviä on paella, eräänlainen meren antimista tai lihasta tehty risotto, alun perin lähtöisin Valenciasta.
Lähde: Wikipedia