Marttojen mukaan lapsuuden ruokatottumukset ja mieltymykset seuraavat aikuisuuteen saakka. On siis hyvä, että lapsi oppii pienestä pitäen maistelemaan monenlaisia ruokia. Silti, on hyvä jättää lapsen päätettäväksi, kuinka paljon hän syö ruokaa. On normaalia, että joinakin viikkoina ruoka ei maistu samalla tavalla kuin toisina ja se on täysin normaalia. Lapsiperheissä koko perhe voi syödä täysin samaa ruokaa, mutta joitakin ruoka-aineita on hyvä välttää aivan pienimmillä lapsilla.
Vaikka tärkeää on maistattaa lapsella monenlaisia ruokia, siinä auttavat säännölliset ja pienestä asti opitut ruokailutavat. Säännöllinen perheen yhteinen ruokailu saman pöydän ääressä auttaa lasta omaksumaan saman tavan myös aikuisiällä. Uuden maut ovat aina vieraita, mutta kärsivällisellä ja sinnikkäällä opettelemisella lapsi tottuu uusiin makuihin. Yhdessä pöydän ääreen kokoontuminen lujittaa perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja samalla voi kysellä päivän kuulumisia. On tärkeää, että lapsi oppi myös yhteisruokailussa pöytätapojen tärkeyden. Siinä samalla voi kärsivällisesti totuttaa lasta uusiin makuihin.
Pienten lapsen ruoka tulee edullisemmaksi valmistaa itse, kuin hankkia valmisruokia kaupasta. Jo perusraaka-aineilla pärjää pitkälle. Kannatta valmistaa keittoja ja patoja, sillä niiden raaka-aineet ovat edullisia. Tällainen ruoka menee helposti alas pikkulapsella ja niitä voi kerralla valmistaa useamman annoksen. Myös peruspuurot, perunasoseet, hedelmät ja marjat ovat hyviä ruoanlähteitä pikkulapselle.
Vaikka suurin osa koko perheen ruoasta käy myös pikkulapselle, on tiettyjä ruoka-aineita, joita ei kannata antaa alle vuodenikäiselle lapselle. Alle kymmenen kuukautinen vauva ei vielä siedä maitoa, joten sen totuttelu kannattaa aloittaa vasta varhaistaaperoiässä pieninä annoksina. Lisäksi alle vuoden ikäisten ruokavaliossa tulisi välttää ruoka-aineita, jotka ovat huonosti sulavia, kuten erilaiset nitraattipitoiset kasvikset (punajuuri, retiisi, erilaiset kurpitsat, pinaatti, rucola sekä erilaiset idut) Lisäksi olisi hyvä välttää muun muassa varhaisperunoita, kanelia, kaakaota, hunajaa ja maksavalmisteita. Kalaa tulisi antaa vain 1-2 kertaa kuukaudessa.
Leikki-ikäisen lapsen ruokailua tulisi taas jo rohkaista omatoimisuuteen. Kannattaa yrittää rauhassa totutella lapsi uusiin makuihin. Keskimäärin tarvitaan 10-15 kertaa ennen kuin lapsi alkaa tottua uuteen makuun. Yli vuoden ikäinen lapsi tarvitsee jo 4-6 ateriaa päivässä ja on hyvä ujuttaa viikon ruokailuihin sekä uusia, että tuttuja makuja. Lapsen vatsaan ei mahdu suuria ruokamääriä kerralla, joten on hyvä pilkkoa päivän ruokailua pienempiin osiin energian takaamiseksi. Lapsen kannattaa antaa osallistua sekä kaupan ostoksiin että ruoanlaittoon hänen oman ikätasonsa mukaan, jotta ruoanlaitto ja ruokailu tulevat tutuksi lapsen luonnollisen innostuksen kautta. Joka aterialla kannattaa tarjoilla sekä kasviksia, että proteiininlähteitä.
Kaiken kaikkiaan, pienten lasten perheessä perheen pienimmät voivat syödä aivan samaa ruokaa kuin vanhemmatkin. Kuitenkin, turhat mausteet kannattaa jättää pois ja tiettyjä ruoka-aineita on hyvä välttää alle vuoden ikäisillä lapsilla Lapsi kannattaa totuttaa uusiin makuihin ja siinä hyvä apu ovat säännölliset yhteiset ruokailuhetket ja lapsen antaminen osallistua ruoanlaittoon.