Ikuinen kiistely, siitä, kumpi on parempaa, ulkona syöminen vai kotona kokkaaminen on taas täällä! Ulkona syömistä pidetään usein luksuksena, jota harrastetaan vain erikoistapauksissa. Onko asia aivan näin? Omalla kotiruoalla voi myös loihtia aivan parhaat annokset, mutta onko kokkaaminen aina sen kaiken vaivan väärti. Tähän artikkeliin on koottu muutama asia, jotka tulisi ottaa huomioon, kun seuraavan kerran tulee kysyneeksi itseltään, kokkaisiko vain kotona, vai lähtisikö ulos syömään.
Kokkaamisen puolesta:
– Tiedät täsmälleen, mitä raaka-aineita ruoassasi on: Oletko allerginen pähkinälle tai haluat mieluiten käyttää vain täysjyväviljoja. Silloin kokkaaminen on paras vaihtoehto. Kotona kokatessa voi olla täsmälleen tietoinen omista raaka-ainevalinnoista ja siitä, mitä annokseen tulee. Tämä auttaa sinua myös tekemään terveellisempiä valintoja. Ravintolaruokaa ei ole mahdollista kontrolloida samalla tavalla.
– Kokkaaminen tulee usein halvemmaksi: Niin pikaruokapitsa kuin kallein ravintolaillallinenkin tulevat useimmiten kalliimmaksi kuin hyvä kotiruoka. Toki kotona kokattavaankin ruokaan on mahdollista ostaa kalliita aineksia ja tehdä hintavaa ja laadukasta ruokaa myös kotioloissa, mutta yhtä kalliiksi ei kotikokkaus useimmiten tule kuin ulkona syöminen.
– Kokkaamisesta tulee iloa: Oman ruoan valmistamien tuo aina ihanaa hyvänolon- ja onnistumisen tunnetta. On aina mahtavaa opetella uusi resepti tai maistattaa vierailla parhaat luomuksensa.
Ulkona syömisen puolesta:
– Kokeilet uudenlaisia annoksia: Etkö ole koskaan maistanut etanoita tai sushia, mutta haluaisit kokeilla? Ravintolassa käyminen on oiva tapa saada maistettua jotain aivan uutta ja josta voi olla varma, ettei se ole mennyt pieleen. Kotona kokkaamisessa on aina se vaara, että ensimmäisellä kerralla ei aina onnistu. Tahdothan ensimmäisen maistelukokemuksesi olevan se paras mahdollinen.
– Saat rentoutua: Ulkona syödessä mistään muusta ei tarvitse huolehtia kuin laskun maksamisesta. Voi aivan rauhassa nautiskella, ottaa lasin viiniä ja vain rentoutua miettimättä, onko jälkiruoka palamassa pohjaan uunissa tai maistaakohan ruokailukumppani, etteivät lisukekasvikset onnistuneet aivan niin kuin olisi pitänyt.
– Jos kokkaa joka päivä kotona, on vaarana, että jää pyörimään samanlaisten ruokien ympärille. Samojen terveellisten ruokien toistaminen joka ikinen kerta ei välttämättä pidemmän päälle ole terveellistä. Tämän takia on välillä hyvä käydä ulkona tutustumassa uudenlaisiin ruokiin, jotta kotikokkaamiseenkin saataisiin uudenlaista inspiraatiota.
Kaiken kaikkiaan, molemmissa syömistavoissa on puolensa ja kultainen keskitie tässä asiassa varmastikin se kaikkein järkevin. Rehellistä kotiruokaa ei voita mikään, mutta jos tuntuu, että on urautunut samoihin annoksiin päivästä ja viikosta toiseen, on välillä hyvä lähteä katsomaan, millaista ruokaa löytyy ravintoloista. Lisäksi oma rentoutumishetki on aina ansaittu, jolloin ei tarvitse murehtia mistään muusta kuin siitä, että saako tarjoilija oman annoksen ajoissa pöytään.
Lähde: Livestrong