Kautta television historian, erilaiset ruoka- ja kokkiohjelmat ovat valloittaneet monen ihmisen sydämen. Erilaisista ruokaohjelmista on hyvä etsiä inspiraatiota ja vinkkejä omaan ruoanlaittamiseen, mutta osa television jättiohjelmista on myös vaikuttanut yleiseen syömis- ja ravitsemuskulttuuriin. Kokkaus on nykyään trendikäs ja haluttu ajanviettotapa, ja tämä voi olla osittain erilaisten kokkiohjelmien ansiota. Vaikka luulisi, että kokkaus on tullut trendikkääksi vasta viime vuosien, Master Chefin kaltaisten kokkiohjelmien myötä, kokkiohjelmien teko juontaa juurensa jo kauas ennen 2000-lukua.
Kansainvälisellä tasolla, ei sovi unohtaa, että erilaiset julkkiskokit ovat onnistuneet jopa muuttamaan koulujen ruokavaliota. Muun muassa Jamie Oliver, kuuluisa britannialainen kokki, on kääntänyt monen britin syömistottumukset terveellisimmille kantimille. Lisäksi hän on kehittänyt oman kouluruokailuprojektinsa, jota on hyödynnetty monissa brittiläisissä koululaitoksissa. Nykyään, Jamie Oliveria pidetään yhtenä terveellisimpien ruokailutottumusten sanansaattajina.
Toinen kansainvälisesti tunnettu julkkiskokki on kiistatta Gordon Ramsay, joka kärkkäillä joskus elitistisilläkin mielipiteillään yrittää muuttaa ravintolamaailmaa ja ihmisten ruokatottumuksia. Yksi hänen viimeisimmistä projekteistaan on Nelosellakin pyörivä, Kuppilat Kuntoon, jossa hän ostaa kannattamattomia ravintoloita aikomuksenaan muuttaa ne toimivammiksi kokonaisuuksiksi. Suomalaiset muistavat hänet varmasti muutaman vuoden takaisesta vierailustaan Suomeen, jonka aikana hän maistoi muun muassa karjalanpiirakoita ja mämmiä.
Suomalaisten kokkiohjelmien näkökulmasta katsottuna, Patakakkonen aloitti ruokailuohjelmien voittokulun. Vuonna 2016 menehtynyttä Jaakko Kolmosta voidaan pitää suomalaisen keittiön isänä ja perinteisen ruoan pelastajana. Patakakkosta luotsasi Kolmosen lisäksi1970-luvilla Veijo Vanamo. Tästä voi sanoa alkaneen suomalaisen television ruokaohjelmien aikakausi. Taloudellisista kotimaisista arkiruoista on siirrytty vuosien saatossa erilaisten kokkauskisojen kautta hienoihin etnisiin fuusioruokiin ja muihin ruokamaailman erikoisuuksiin.
1990-luvulla suomalaisen television valtasi Bon Apetit ja Makupalat. Molemmista ohjelmista julkaistiin erilaisia reseptikirjoja ja muita julkaisuja, kuten ruoanlaittoon liittyviä opetusvideoita. 2000-luvulla suosiota nautti taas leikkimielinen kisaohjelma Kokkisota, joka oli yksi ensimmäisiä ruokaohjelmia, joka teki kokkaamisesta televisioshown, ja näin kokkiohjelmat saivat kokonaan uuden katselukunnan. Kokkisodan toinen versio alkoi vuonna 2017 MTV3-kanavalla. Nykyään kokkiohjelmia saatetaan katsoa kahdella tavalla: kiinnostuksen ja oppimisen vuoksi, mutta myös shown hauskuuden takia.
Yksi viime vuoden suosituista kokkiohjelmista oli uudenlainen kokkiohjelma Mad Cook- jossa katsoja saa kokea aivan erilaista ruokaohjelmashowta. Kokkiohjelmaa luotsaavat Madventuresistakin tutut Riku Rantala ja Tunna Milonoff, jotka ovat kunnostautuneet niin matkailu, kuin keskusteluohjelmienkin saralla. Jokaisessa jaksossa teemana ovat erilaiset ruokailun ilmiöt, kuten kasvissyönti, perinneruoat, hyönteiset ravintona tai ruokahifistely. Tämä ohjelma oli jonkinlaista erilaista kokkiohjelmaa, jossa pyrittiin hanakasti rikkomaan ruokailun tabuja.
Ravintoloitsija ja keittiömestari Toni Björckin mukaan, nykyään ihmiset katsovat kokkiohjelmia samaistuttavuuden takia, mutta näiden ohjelmien parissa voi myös rentoutua, sillä tämäntyyppisissä ohjelmissa harvoin tapahtuu mitään ikävää. Lisäksi, monet katsojat varmasti seuraavat ohjelmia uusien reseptien ja kokkausvinkkien takia. Vaikka nykyaikana internet ja lehdet ovat pullollaan erilaisia ruokavinkkejä, kokkiohjelmat auttavat varmasti saamaan uutta inspiraatiota tavalliseen kotikokkaukseen.
Björck itse on yksi 2010-luvun julkkiskokkeja ja on ollut mukana kaikissa Suomessa tuotetuissa Master Chef -ohjelmissa, niin alkuperäisissä, kuin uusissa Junior-versioissakin.
On normaalia, että kokkiohjelmat ovat pitäneet suosionsa kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen. Ruoka kuitenkin yhdistää meitä kaikkia ja on varmasti monelle se suurin intohimo.
Lähde: Iltasanomat