Välimerellisestä keittiöstä lähtöisin oleva munakoiso voi olla aterian kruunu, jonka graafista kauneutta ei väsy ihailemaan. Suomalaisille tutuin yksilö on violetinvärinen munakoiso, mutta näitä kasviksia löytyy myös punertavana, raidallisena ja valkoisena. Muoto voi olla pyöreä, soikea tai kippurainen. Suosituimpia munakoisoherkkuja ovat kreikkalainen moussaka tai ranskalainen ratatouille.
Nykyiset munakoisot on jalostettu miedoiksi, joten niiden kitkeryys ei tule niin voimakkaasti esille kuin aiemmin. Kuitenkin vieläkin, munakoisonsyöjissä löytyykin kahta koulukuntaa, toisia joiden mielestä nämä koisot on itketettävä ja toisia, joiden mielestä toimenpide on tarpeeton.
Itkettäessä munakoiso tulee pilkkoa siivuiksi. Siivut asetetaan tasaisen pinnan päälle ja viipaleille ripotellaan reippaasti suolaa. Suola annetaan olla viipaleiden päällä noin vartin verran, mutta joidenkin ohjeiden mukaan suolan tulee vaikuttaa jopa puoli tuntia. Suolan tarkoitus on imeä viipaleista nestettä ja mahdollisia karvaisaineita, jotka aiheuttavat munakoison kitkeryyden. Munakoison pinnalle nousseet nestepisarat pyyhitään pois talouspaperilla.
Toinen tapa munakoisojen itkettämiseen on suolavedessä liottaminen. Suolaa tulisi olla yhteen litraan vettä nähden n. 1 rkl.
Munakoison itkettämisellä on muitakin hyviä puolia. Itkettäminen kuivattaa ja kiinteyttää myös munakoison pintaa, joten niistä voi myöhemmin tehdä, vaikka lastuja batattilastujen tyylisesti. Itkettämisen jälkeen munakoisosta on helppo valmistaa, vaikka öljyssä paistettuja välipalalastuja tai koko illalliselle riittävää munakoisovuokaa.
Lähde: Kotiliesi