Tofu on erittäin maukas raaka-aine, josta on moneksi. Etenkin vegaaneilla ja vegetaristeilla on tapana korvata tofulla tietyt proteiinit ravinnossaan, mutta aloittelevalle tofunystävälle sen valmistus saattaa olla aika-ajoin kinkkistä. Kuinka siis valmistaa tai syödä tofua niin, että myös mausteet tarttuvat mukaan, eikä tofu jää pahvisen makuiseksi.
Tofua voi ostaa sekä tuoreena että valmiiksi marinoituna. Helpoin versio on tietenkin ostaa tofu suoraan marinoituna ja paistaa vain pannulla. Kuitenkin, tofuun saa paljon raikkaamman maun itse maustamalla ja on suositeltavaa ostaa mieluiten maustamatonta tuoretofua ruoanvalmistukseen.
Hyvän tofun avain on sen kuivattaminen. Tofu on aina parasta ihanan rapeana ja se ei onnistu ilman sen kuivattamista ennen varsinaista valmistamista. Tuoretofuissa on yleensä paljon nestettä ja sen maustaminen voi olla hankalaa, jos tofu on kosteaa. Tofu kannattaa ottaa paketista pari kolme tuntia ennen paistamista ja laittaa kuivumaan talouspapereiden väliin. Kuivumisen tehostamiseksi, tofun voi ensin pilkkoa ja laittaa vasta sitten kuivumaan sisäkkäin talouspaperien alle. Suolaaminen onnistuu keittämällä suolavettä kattilassa ja kaatamalla se sitten siivilässä olevien tofupalojen päälle ja sen jälkeen kuivaamalla palat edellä esitetyllä tavalla.
Tofun marinadi voi olla itseasiassa virhe. Yleisesti luullaan, että marinoimalla mausteisuuden saa helposti esiin. Kuitenkin, tofuun on hyvä jättää se oma aromi. Itse asiassa mausteetkin kannattaa lisätä vasta tofun paistamisen jälkeen, eikä tuoreen tofun pinnalle. Tofu kannattaa paistaa kaikessa rauhassa ja kiirehtimättä miedolla lämmöllä.
Toinen herkullisista tofunvalmistamistavoista on kieritellä tofunpalat maissijauhossa ja myöhemmin uppopaistaa ja näin saada entistä rapeamman tuntuman ruokaan.
Kuitenkin, joskus tofu voi yksinkertaisimmillaan mennä aivan tuoreena. Ihanin ja nopein tapa nauttia tofusta voi olla leikkaamalla se pieniksi siivuiksi, asettaa siivut leivän päälle, lisätä hyppysellinen currya ja nauttia vaikkapa rucolan tai hummuksen kanssa.
Lähde: SeriousEats