Toisilla perheillä on kaikki hyvin: kaksi työssäkäyvää vanhempaa, superlaadukkaita lasten merkkivaatteita, oma talo, lainat maksettu pois ja kallis auto. Tällaisilla perheillä ei ruoanvalmistus aiheuta harmaita hiuksia: säännöllisten tulojen varassa on varaa ostella juuri sellaista ruokaa kuin mieli tekee, tarvitsematta sen kummemmin pohdiskella sen kustannuksia.
Mutta entäs sitten, kun näin ei ole? Mitä jos on köyhä opiskelija, varaton työtön tai yhden ihmisen minimituloilla sinnittelevä yksinhuoltajavanhempi, joka joutuu laskemaan jokaisen käytetyn pennin? Tällöin on selvää, että ruokailuista on pihisteltävä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joutuisi kärsimään nälkää. Ei todellakaan! Kaupat ovat pullollaan eri hintaisia tuotteita, jotka mahtuvat varmasti jokaisen budjettiin. Pientäkin penniä voi venyttää pitkään, jos taitaa budjettishoppailun salat. Ja mekös haluamme jakaa ne juuri sinun kanssasi!
Älä tee turhia kauppareissuja
Turhat kauppareissut lisäävät riskiä siihen, että jokaiselta kerralta tarttuu mukaan jotakin ylimääräistä. Puhumattakaan siitä, että ne tuhlaavat aikaasi sekä hyvin kallista polttoainetta. On siis sanomattakin selvää, että turhia kauppareissuja kannattaa vältellä. Tämä hoituu kätevästi suunnittelemalla kauppareissut etukäteen ja käyttämällä ostoslistaa, jonka avulla mikään ei unohdu kauppaan, eikä mukaan tule kahmittua mitään ylimääräistä.
Jätä herkut ja einekset kauppaan
Hetken huumassa voi tulla tehtyä typeryyksiä, mutta pienellä budjetilla siihen ei ole varaa. Vaikka hyllyssä retkottava, vain parin euron sipsipussi saattaisikin vaikuttaa houkuttelevalta, kannattaa pistää asiat tärkeysjärjestykseen ja muistaa, että samalla rahalla saat myös jauhelihapaketin, jolla valmistat ison satsin ruokaa koko perheelle. Sama sääntö pätee eineksiin: muutaman euron valmisruoka saattaa vaikuttaa houkuttelevalta pitkän päivän päätteeksi, mutta samaisella rahalla teet maittavan kotiaterin koko perheelle. Mainitsemattakaan sitä, että einesten sisältö on kaikkea muuta kuin terveellinen!
Tuijota kilohintoja
Kilohinta ratkaisee! Vaikka euron hintainen puurohiutalepaketti varmasti lohduttaakin tällä kauppareissulla, saattaa kellossa olla eri ääni seuraavalla kauppakäynnillä, kun joudut jälleen ostamaan samaisen paketin edellisen loputtua heti. Eikö olisikin ollut helpompi ostaa se tuplasti kalliimpi, mutta kolme kertaa isompi paketti? Pidemmällä aikavälillä kilohinnat ratkaisevat, ja niitä kannattaa tutkia aina,
Hyödynnä jämiä äläkä anna tuotteiden mennä pilalle
Mikäli ruoasta jää jämiä, älä missään tapauksessa heitä niitä menemään. Älä myöskään anna minkään tuotteen mennä pilalle, vaan merkitse niihin tarkasti ylös niiden viimeinen käyttöpäivä vaikkapa muistilapuilla, jotta muistat varmasti käyttää ne pois. Edellisen päivän puurosta pyöräytät herkulliset sämpylät, ja ylijäämäriisistä saat herkullisen risoton yhdessä pilaantumispäiväänsä lähestyvän jauhelihan ja hieman nahistuneen porkkanan kanssa. Jämissä on taikaa!
Pidä kulutuspäiväkirjaa
Tuntuuko siltä, että ruokaan kuluu edelleen kuin varkain liikaa rahaa? Voiko ehkäpä olla, että sinulta on jäänyt jotakin huomaamatta? Hyvä tapa tarkkailla omia kulutustottumuksia on pitää kulutuspäiväkirjaa, johon merkataan kaikki kauppakäynnit. Niin voit kuukauden lopussa heti nähdä, missä vaiheessa mokia on tullut tehtyä ja miettiä, miten ne voitaisiin korjata ensi kuussa. Ehkäpä jo yhden turhan kalliin asian karsiminen kuukaudessa voi saada aikaan hurjemmat säästöt, kuin mitä olisit koskaan osannut kuvitellakaan! Kokeile vaikka itse – kulutuspäiväkirja oikeasti toimii, etkä varmasti tule katumaan sitä.