Aterian suunnittelu ja valmistus
Ruoanlaiton, eli arkikielellä kokkaamisen päätavoite on aina maistuva ateria.
Mistä kaikesta herkullinen ja visuaalisesti näyttävä ateria koostuu?
Tarkastellaanpa asiaa hieman. Herkullinen ja visuaalisesti houkutteleva ateria koostuu monista eri osatekijöistä
kuten ruoan herkulliset tuoksut, monipuolisuus, värikkäät kasvikset ja juurekset sekä tietenkin mukava ruokaseura.
Oikealla suunnittelulla taitava kokkaaja säästää kätevästi paitsi elintärkeää
ympäristöä ja energiankäyttöä niin myös aikaa, vaivaa ja rahaa.
Kokenut ruoanlaittaja osaa yleensä niin sanotulta “näppituntumalta” katsoa kokonaisuuden valmiiksi jo ennen ruoanlaiton aloittamista.
Pääruoka on yleensä se tärkein, joten aterian suunnittelu aloitetaan pääruoasta, johon kuuluvat myös kastikkeet, salaatit ja jälkiruoka. Pätevä ruoanlaittaja ottaa huomioon myös ruoanvalmistukseen käytettävän ajan, välineet, ruokailemaan tulevien henkilöiden määrän ja ruoan raaka-aineet.
Tärkeää on huomata aina myös perusasiat, eli esimerkiksi keittoruoan valmistus vie yleensä vähemmän aikaa kun viimeisen päälle laitetun liharuoan tai muun uuniruoan valmistus.
Normaalia arkiruokaa valmistaessa kannattaa aina ottaa huomioon myös aterian valmistukseen käytettävä raha. Ajankohtaiset ruoka-aineet, kuten kesän ja syksyn marjat, vihannekset, juurekset ja sienet on helppoa hyödyntää ja niistä voi loihtia vaikka kuinka upeat ruoka-annokset niin arkeen kuin juhlaankin.
Erilaiset ruoanlaittomenetelmät
Ruoanvalmistuksessa käytetään tavallisesti avuksi lämpöä. Ruoan kuumentaminen paistamalla, keittämällä, höyryttämällä tai paahtamalla vaikuttaa huomattavasti ruoan ulkonäköön ja makuun. Yksinkertaisesti ruoan rakenne, ulkonäkö ja ravitsemukselliset ominaisuudet muuttuvat valmistuksen aikana paremmiksi. Sienien ja palkokasvien kuumentaminen voi olla tarpeellista myös myrkyllisten raaka-aineiden muuttamisessa syömiskelpoisiksi.
Vanhastaan monille on tuttua ruoka-aineiden säilöminen ja valmistaminen hapattamalla, kuivaamalla tai suolaamalla. Loistavana esimerkkinä toimii
vatsaystävällinen ja maitohappobakteereita sisältävä hapankaali sekä kuivattu liha, kuivatut sienet, mausteet tai teenlehdet.
Yhdistelemällä, sekoittamalla tai paloittelemalla saadaan aikaan myös hyvänmakuisia, herkullisia ja visuaalisesti värikkäitä ruokia, kuten vihannes- tai hedelmäsalaatit.
Energiatehokkaita ruoanvalmistusvinkkejä
- Uuni ja padat kannattaa esilämmittää aina ennen ruoan valmistamista
- Aterian valmistaminen on taloudellista, kun esimerkiksi perunat keitetään
vähässä vedessä ja kuumennetaan kerrallaan vain tarvittava määrä jo valmistettua ruokaa
- Energiahävikin estämiseksi on järkevää pitää kantta kattilan päällä ruokaa
valmistaessa
- Uunien ja patojen jälkilämpöä on hyvä hyödyntää, jolloin
energiansäästö on noin 10-20 %
Ilmasto-ja ympäristöystävällinen ruoanvalmistus
Värikkäiden ja terveellisten vihannesten, juuresten,marjojen ja hedelmien sekä lisääminen ruokavalioon vähentää globaalia ilmastokuormitusta ja koko ajan tapahtuvaa vesistöjen rehevöitymistä.
Kotimaisia satokauden kasviksia kannattaa aina suosia. Viljalajien
kasvihuonepäästöt ovat pienet, joten kotimaiset viljat ovat ihanteellisia ilmastonsuojelun ja yhteisen maapallomme tulevaisuuden kannalta.
Palkokasveista kaikille tutut kotimaiset herne ja papu ovat käytössä paljon soijaa kestävimpiä valintoja. Suomessa viljeltävät palkokasvit hyödyntävät
ilmakehän typpeä, jolloin lannoitetypen käyttöä voidaan vähentää.
Kala ja kalajalosteet kuuluvat aina ympäristö- ja ilmastoystävälliseen ruokavalioon. Punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutusta on hyvä vähentää,
jolloin hiilijalanjälki pienenee ja erityisesti merien rehevöittyminen pienenee.
Vesi kuuluu terveellisen ruokavalioon, sillä se puhdistaa elimistöä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Suomen oloissa korkealuokkainen vesijohtovesi on globaalin ilmastomme kannalta todella hyvä juomavalinta.
Luonnonmarjoja ja sieniä käytettäessä ilmastovaikutus on todella vähäinen, joten marjastaminen ja sienestäminen on järkevää ja todella arvokas ilmastoteko.
Marjojen ja sienten poiminta on todella hyvä harrastus, sillä samalla voi ihailla metsän kauneutta ja nuuhkaista keuhkot täyteen happea. Kannattaa siis laittaa mukavat eccotossut jalkaan, mennä metsälenkille ja varmistaa, missä on tarjolla edellä mainittuja luonnonrikkauksia, eli marjoja ja sieniä. Seuraavaksi onkin hyvä laittaa kumisaappaat jalkaan ja eikun marjastamaan.
Lähellä tuotettuja vihanneksia, juureksia, viljaa ja maitotuotteita kannattaa käyttää ja turvata paitsi herkulliset ravinnon raaka-aineet myös paikallisten elinkeinojen säilyminen.